Continu innoveren op het gebied van producten en processen voor robuuste circulaire houtbouw vormt één van de centrale pijlers van Crumble development, want niets is zo blijvend als verandering. Hieronder volgen een aantal (lopende) innovatie projecten.

 

2017/2018: Onderzoek behandelingsmethoden gedemonteerd vuren

In samenwerking met het onderzoeks- en kennisinstituut SHR onderzoek hebben wij onderzoek gedaan naar het thermisch modificeren van gedemonteerd naaldhout (vuren). Resultaat: gedemonteerd vuren is prima te behandelen.

 

Wij hebben als hogere doel de levensduur van hout te maximaliseren. Van veel hout nemen we namelijk te snel afscheid, terwijl de mondiale vraag naar hout alsmaar toeneemt. De natuur kan ons tempo niet bijhouden, en dus zullen we zuiniger met hout moeten omgaan door het langer en zorgvuldiger te gebruiken. Wij ontwikkelen en fabriceren dan ook houten gebouwen van gedemonteerd hout. Hierbij kan het gaan om overkappingen, tuinhuizen, woningen, maar ook utiliteitsbouw (o.a., bedrijfshallen, kantoren). Gedemonteerd vuren is een zachthout dat al één of meerdere gebruikscycli achter de rug heeft. Vaak gaat het om hout uit gebouwen of uit de palletindustrie.

Het product wordt, naast dat wij het inzetten in project, sinds 2023 verkocht via onze partner Houtverwerkingsindustrie Fransen BV onder de naam 'Fiduna circulair vuren'. Voor meer informatie, ga naar: Fiduna circulair vuren

 

Aanleiding van het onderzoek

Om de levensduur van hout te maximaliseren, de toepassing van gedemonteerd hout verder te kunnen uitbreiden, en te kunnen concurreren met de gangbare (nieuwe) houten producten voor buitentoepassing, hebben wij in samenwerking met SHR onderzoek gedaan naar milieuvriendelijke behandelmethoden voor gedemonteerd hout, en dan specifiek ‘vuren’ hout. Gedemonteerd vuren kan een ander vochtgehalte hebben dan nieuw vuren. Daarnaast bevat geleefd vuren vaak bevestigingsmateriaal zoals spijkers en/of nieten. Dit soort factoren kunnen een negatief dan wel positief invloed hebben op de effectiviteit van het behandelingsproces. Ondanks deze onzekerheden, hebben wij het doel inzicht te krijgen in welke behandelmethoden toegepast zou kunnen worden om de levensduur van geleefd vuren op milieuvriendelijke(re) wijze te verlengen.
Resultaten

Het onderzoek toont aan dat gedemonteerd vuren thermisch gemodificeerd kan worden, mits het vochtgehalte rond de 12 procent is en het hout vrij is van bevestigingsmateriaal. Thermische modificatie betekent dat het gedemonteerd vuren wordt verhit in een zuurstofarme omgeving en onder gecontroleerde waterdamp druk om de duurzaamheidsklasse van dit hout te verhogen (i.e., van duurzaamheidsklasse 4 naar duurzaamheidsklasse 2). Dit proces leidt tot veranderingen in de structuur van de lignine, cellulose en hemicellulose in de celwand van het vuren. De zuurstofarme omgeving voorkomt dat het gedemonteerd vuren verbrandt bij de hoge temperaturen, en zorgt ervoor dat de CO2 blijft opgeslagen in het hout (zo’n 623 kg CO2 per m3). Door de thermische modificatie wordt de levensduur van gedemonteerd vuren opgekrikt van 5 -7 jaar naar 15 – 25 jaar, en geven we de fijnspar – waar het vuren vandaan komt – meer tijd om te groeien zodat vraag en aanbod in een gezondere balans wordt gebracht. Daarnaast is thermisch gemodificeerd vuren in tegenstelling tot gebeitst of geverfd vuren, onderhoudsarm, meer vormvast, milieuvriendelijk én prijs voordeliger. Wat betreft het laatst genoemde: thermisch gemodificeerd gedemonteerd vuren lijkt in aanschaf duurder, maar is in feite tot 68 procent goedkoper dan nieuw onbehandeld vuren dat gemiddeld om de 5 jaar opnieuw geverfd of gebeitst moeten worden. Met andere woorden: je kunt met een gerust hart thermisch gemodificeerd gedemonteerd hout (in)kopen.
Conclusie

Thermisch gemodificeerd gedemonteerd vuren is een uitstekende oplossing voor gevel- en wandbekleding. Als je kiest voor dit hout, dan ben je verzekerd van een onderhoudsarm product waar je 15 – 25 jaar plezier van kunt hebben. Bovenal maak je een toekomstgerichte keuze; i.e., je kiest voor duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en circulariteit! Het hout heeft bij oplevering karamelkleur (zie afbeeldingen), maar zal in verloop van tijd op natuurlijke wijze vergrijzen. Daarnaast draagt het hout een aantal dagen tot weken een geur met zich mee die sommigen associëren met koffiearoma, en anderen met karamel. De geur komt door de reactie van het geleefd vuren op zuurstofarme verhitting en is een natuurlijk fenomeen. Ben je net zo enthousiast als wij, en wil je het behandeld geleefd vuren graag (in)kopen? Of wil je meer weten over het onderzoek of het onderzoeksrapport inzien? Neem dan contact met ons op.

 

2021/2022: Onderzoek naar circulaire houtbouw onder onzekerheid en complexiteit

Een transitie richting circulaire houtbouw is complex en heeft met veel diepe onzekerheden te maken. Crumble development wil graag toekomstbestendige activiteiten ontwikkelen voor circulaire houtbouw. Bij toekomstbestendige activiteiten gaat het om activiteiten die bestand zijn tegen de diepe onzekerheden en de dynamiek in de bouwketen. Samen met een aantal ketenactoren uit de gebouwde omgeving neemt Crumble development deel aan een (wetenschappelijk) onderzoek om dit soort activiteiten te ontwikkelen en om (beter) om te kunnen gaan diepe onzekerheid en dynamische complexiteit. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Radboud Universiteit Nijmegen.


 

2022: Praktijkonderzoek naar circulaire ketensamenwerking

Crumble development werkt in samenwerking met ECO+BOUW en mHome aan de ontwikkeling van circulaire houten bijgebouwen, met als doel maximale inzet van gedemonteerd hout. Een bijgebouw wat in 2022 is gerealiseerd staat in de nieuwbouwwijk 'Telkesveld' in Helmond (zie foto hiernaast). Het bijgebouw bestaat uit een wasruimte en een ontmoetingsruimte voor de bewoners van Telkesveld. Door in de praktijk gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van circulaire houten gebouwen, leren wij samen met ECO+BOUW en mHome wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Dit leerproces wordt vastgelegd en gebruikt om de bouw van volgende circulaire houten bijgebouwen verder te optimaliseren.


 

2023: Ontwikkeling circulair metselprofiel

Crumble development werkt in samenwerking met Cuppens+zn en Hagemans Vastgoedonderhoud aan de ontwikkeling van circulair metselprofiel, met als doel maximale inzet van gedemonteerd hout. 

 

Wil je meer weten over onze innovatie projecten? Neem dan gerust contact met ons op